Menu
Colds / Summer / Sweets

Koldskål w/ Sweet Biscuits, Strawberries & Aromatic Herbs

koldskål

This is my recipe for the most delicious Danish Summer dessert, Koldskål w. Sweet Biscuits, made from eggs, lemon and buttermilk. Get the recipe below!


My kitchen is currently filled with the delicate scent of peonies, and as a breeze stirs the blooming fruit trees of the garden an ephemeral odour of freshly mowed grass and the perfume of light yellow roses sweeps though the open patio door. Yes, it must be Summer. So, today I present to you my version of the Danish Summer arch-classic; a cooling “koldskål” served with crunchy “kammerjunkere”. There’s no official English translation for neither “koldskål” nor “kammerjunkere”, but I think buttermilk with sweet biscuits will do.

(Dansk oversættelse nedenunder!)

Koldskål-4083 Koldskål-4105 Koldskål-4134 Koldskål-4169

I’ve loved koldskål ever since I was a kid; the tangy lemon and the cane sugar sweetened buttermilk instantly brings back memories of warm Summer days along with a vignette of my sister and I sitting on the kitchen counter following my dads every move, as he carefully separated the yolks from the whites.

As someone who deep down loves routines and traditions (though I always try to tell myself the opposite – I’m a woman of contradictions) we will definitely be slurping away all Summer long. Maybe August will grow up, too, not being able to imagine Summer without a bowl of mom’s koldskål.

Koldskål

Koldskål is traditionally served with tiny sweet biscuits, that are baked for 10 minutes, then halved, and then baked for another 45 minutes until completely dry. I make my own from all the good stuff; flour, butter, eggs, and sugar. I was never a fan of the light filled and tasteless version most grocery stores sell. Plus, making your own gives you the possibility to add in any of your favorite spices. For this version, I reused the flavor combination from my favorite cardamom and rose cookies and added in a dash of cardamom for extra punch along with ground rose petals.

Koldskål-4220 Koldskål-4084

The recipe below makes a big batch, but it will probably not last all Summer. You will without a doubt end up loving koldskål, and your family will find the glass of sweet biscuits you hid in the back of the cabinet sooner or later.

I serve koldskål with fresh strawberries along with anise and clove-scented herbs. Be that cicely, basil, or tarragon, to name a few. This is clearly not a traditional addition, but I still recommend you give it a try. Don’t get too hung up on traditions, just make it your own.

Koldskål w/ Sweet Biscuits, Strawberries & Aromatic Herbs


(Serves 4-6)

Ingredients

FOR THE KOLDSKÅL

4 egg yolks
100 grams cane sugar
Seed of one vanilla pod
Zest and juice of one lemon
500 ml buttermilk
500 ml soured milk

FOR THE SWEET BISCUITS (KAMMERJUNKERE)

300 grams all purpose flour
100 grams cane sugar
100 grams unsalted butter, room temperature
½ teaspoon ground cardamom
1 teaspoon ground rose petals
2 teaspoons baking powder
1 egg
50 ml full fat milk

FOR SERVING

One portion koldskål (recipe below)
Sweet biscuits (recipe below)
fresh strawberries
fresh herbs, like cicely, basil, and terragon

How to make

FOR THE KOLDKSÅL

 1. Add the egg yolks, sugar, vanilla, and lemon zest and juice to a big bowl and whisk until well combined.
 2. Add in the buttermilk and soured milk and whisk until combined.
 3. Cover with cling film and store in the refrigerator.

FOR THE SWEET BISCUITS (KAMMERJUNKERE)

 1. Pre-heat the oven to 175 C/350 F.
 2. In a big mixing bowl add in all the ingredients, save the milk. Using a wooden kitchen spoon, stir the ingredients together. Add in the milk. Using the palms of your hands gently gather the dough and shape it into a big ball.
 3. Flour your work surface and tip the dough out onto the prepared surface. Using a rolling pin roll out the dough into a 1 cm (0,4 inch) thick pancake. Make sure to flour and turn the dough as you roll to avoid the dough from sticking to the surface.
 4. Cover a baking tray with baking paper. Using a 2 cm (0,8 inches) wide cookie cutter, cut out the biscuits and place them 2,5 cm/1 inch apart on the baking tray.
 5. Bake the biscuits for 10 minutes until slightly golden. Remove from the oven and let cool for two minutes. Lower the oven temperature to 100 C/210 F. Using a veggie knife, slice each biscuit in halves and place back onto the baking tray. Bake the biscuits for another 45 minutes until completely dry.
 6. Let the biscuits cool completely before storing them in a air tight glass jar.

FOR THE SERVING

 1. Divide the koldskål between 4-6 bowls.
 2. Top each bowl with a small handful of sweet biscuits, a few strawberries and some fresh herbs.
 3. Enjoy under the Summer Sun, or close your eyes and dream yourself away.

 

Koldskål-4130

Koldskål med kammerjunkere, jordbær og urter

Dette er min version af sommerklassikeren koldkål med kammerjunkere, lavet med æg, citron og kærnemælk, som den bør, men med et utraditionelt tvist. Find opskriften nedenunder.


Mit køkken er lige nu fyldt med den delikate duft af bonderoser, og hver gang vinden smyger sig gennem frugttræerne i haven, fejer der en flygtig duft af nyslået græs og parfume fra de lysegule blomstrende roser ind gennem den åbne terrassedør. Ja, det må være sommer. Så i dag får I opskriften på min version af den danske sommerdessert; koldskål serveret med kammerjunkere, jordbær og urter.

Jeg har været vild med koldskål lige fra barns ben af. Den syrlige citron og rørsukkersøde kærnemælk bringer minder om varme sommerdage frem. Et minde af min søster og jeg, siddende på køkkenbordet, mens vi nøje følger min fars bevægelser, når han forsigtigt skiller æggeblommerne fra hviderne.

Som en, der holder af rutiner og traditioner (selvom jeg ofte prøver at overbevise mig selv om det modsatte), vil vi helt sikkert slubre løs af koldskålen hele sommeren igennem. Måske vil også August vokse op og være ude af stand til at forstille sig en dansk sommer uden en skål af sin mors koldskål. Man kan kun håbe.

Koldskål serveres jo traditionelt med kammerjunkere, så jeg laver mine egne af alt det gode fra køkkenhylden; mel, smør, æg og sukker. Jeg har aldrig været fan af de smagsløse varianter, der forhandles i de fleste supermarkeder. Fordelen ved at bage dem selv er i øvrigt, at man kan sætte sit eget præg på kammerjunkerene. Jeg har i denne variant genbrugt smagen fra mine yndlingscookies (indsæt link til kardemomme og rose cookies) og tilsat et drys kardemomme og stødte rosenblade.

Der kommer en god stor portion ud af opskriften nedenunder, men hvis din familie er lige så vild med koldskål, som min er, der vil næppe være nok til hele sommeren. Der vil nok heller ikke gå ret længe inden de finder det glas med kammerjunkere, som du gemte bagerst i skabet. Men der vil helt sikkert være til mange sommerdage på verandaen.

Udover kammerjunkere, serverer jeg min koldskål med søde jordbær og friske urter med smagsnuancer af anis og nellike. Det kunne eksempelvis være sødskærm, basilikum og estragon. Dette er bestemt ikke en traditionel tilføjelse, men jeg vil virkelig anbefale dig at prøve alligevel. Traditioner er jo til for at blive brudt.

Koldskål med kammerjunkere, jordbær og friske urter


(4-6 portioner)

Ingredienser

TIL KOLDSKÅL

4 æggeblommer
100 gram rørsukker
Vaniljekorn af én stang vanilje
Skal og saft af én økologisk citron
500 ml kærnemælk
500 ml tykmælk

TIL KAMMERJUNKERE

300 gram hvedemel
100 gram rørsukker
100 gram smør, stuetempereret
½ teskefuld stødt kardemomme
1 teskefuld stødte rosenblade
2 teskefulde bagepulver
1 æg
50 ml sødmælk

TIL SERVERING

1 portion koldskål (opskrift nedenunder)
Kammerjunkere (opskrift nedenunder)
Friske jordbær
Friske urter (sødskærm, basilikum, estragon)

Fremgangsmåde

TIL KOLDSKÅL

 1. I en stor skål blandes æggeblommer, sukker, vanilje, revet citronskal og citronsaft. Der røres godt rundt, hvorefter kærnemælk og tykmælk tilsættes. Det hele røres sammen og stilles på køl.

TIL KAMMERJUNKERE

 1. Varm ovnen op til 175 C.
 2. I en stor skål blandes alle ingredienser, undtaget mælk. Rør det sammen med en grydeske. Tilsæt mælk og brug dine hænder til at samle dejen. Den skal ikke æltes. Form dejen til en stor kugle.
 3. Drys din arbejdsflade med mel og vælt dejen ud herpå. Rul dejen ud med en kagerulle til den har en tykkelse på 1 cm. Sørg for at drysse med mel og vende dejen jævnligt under udrulningen for at undgå, at dejen klistrer sig fast til overfladen.
 4. Stik herefter små kammerjunkere ud med en udstikker (dia. 2 cm) og placer dem med ca. 2,5 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.
 5. Bag kammerjunkerne i 10 minutter indtil de er svagt gyldne. Tag kammerjunkerne ud af ovnen og lad dem køle af i 2 minutter.
 6. Sænk ovnens temperatur til 100 C. Brug en lille urtekniv til at halvere hver af kammerjunkerne. Sæt herefter begge halvdele tilbage på bagepladen og bag kammerjunkerne i yderligere 45 minutter, indtil de er knasende sprøde.
 7. Lad kammerjunkerne køle helt af, hvorefter de kan opbevares i en lufttæt glaskrukke.

TIL SERVING

 1. Fordel koldskålen mellem 4-6 skåle.
 2. Top hver skål med en lille håndfuld kammerjunkere, friske jordbær og urter.
 3. Nyd koldskålen på en varm sommerdag.

Koldskål-4110 Koldskål-4180

Koldskål-4133

 

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.