Menu
Imbibe / Summer

Effortless & festive; Gin & Kombucha Summer Cocktail

This is the Summer edition of the effortless yet festive Gin & Kombucha cocktail I created for the Holidays (find it here). It is an extension of my love affair with gin & kombucha, accompanied by a pale pink rhubarb syrup that makes my girlish heart melt. Combined, it forms a chic cocktail perfect for Summer gatherings on the porch.


As I mentioned on Instagram recently, Mikkel and I have been talking a lot about how to follow our dreams and not let fears cloud our judgement. When we moved out of Copenhagen this Spring we didn’t just move away from our then-current jobs and abundant future career opportunities, but also from our close friends and all that which we had come to recognise as ‘our home’ over the past ten years. We feared the distance would break our friendships and that we wouldn’t truly feel at home anywhere new. As it turns out though, ever since we moved away from it all we have actually hosted more casual dinners and spent more time with our friends than we ever did in Copenhagen. In collaboration with a sweet and wonderful couple who also lives in Svendborg, we’ve even come up with a concept called ‘Grill & Tonic’, which is basically just an excuse to hang out, eat great food, and talk the night away with drinks in hand. Cheers!

Gin & Kombucha cocktail with rhubarb syrup. Gin & Kombucha with rhubarb syrup

And I love mixology. The art and craft of mixing cocktails will forever fascinate me. Our drinks cabinet just doesn’t reflect this fascination. I never have all the ingredients to mix advanced cocktails. As with every other corner of my life, my goal is to keep things minimalistic, to only keep things I truly love around. Less but better. I do not mean that in the aesthetic way, but as a choice of lifestyle. That’s why I like the idea of a simple and festive cocktail I can mix from a few ingredients I would buy anyway.

Gin & Læsk Elderflower Kombucha
Gin & Kombucha with rhubarb syrup

Before we jump to the recipe, I would like to say a huge thanks to our friends at Læsk for sponsoring some of their incredibly delicious organic kombucha for this recipe. Check out their website for more info on kombucha and where to buy their products.

Gin & Kombucha Summer Cocktail

(Makes two cocktails)

Ingredients

FOR THE RHUBARB SYRUP

400 grams rhubarbs
250 grams cane sugar
250 ml water
2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon rose pepper, lightly crushed

FOR THE COCKTAIL

5 cl gin
10 cl elderflower kombucha
1 tablespoon rhubarb syrup
A few pink peppercorns
Ice cubes

How to make

FOR THE RHUBARB SYRUP

 1. Prepare the rhubarbs stalks; discard the leaves, rinse the stalks and chop them into 1 cm pieces.
 2. Place the rhubarbs pieces along with the rest of the ingredients in a small pot and bring to a simmer. Let it simmer covered with a lid for 20 minutes. Remove from the heat and let it sit for 10 minutes.
 3. Strain through a fine mesh sieve, using the back of a tablespoon to press the last juice from the rhubarbs. Use a funnel to fill the syrup into a sterilized glass bottle.
 4. Store in the refrigerator for up to four weeks.

FOR THE COCKTAIL

 1. Combine the gin, kombucha, and rhubarb syrup along with a few ice cubes in a cocktail shaker. Stir and strain into two cocktail glasses.
 2. Garnish with pink peppercorns.

Gin & Kombucha with rhubarb syrup

Gin & Kombucha Sommer Cocktail

Dette er den sommerlige version af den nemme og festlige Gin & Kombucha cocktail, som jeg kreerede til jul (find den her). Det er en fortsættelse af min affære med kombucha & gin, som her får selskab med en lyserød rabarbersirup, der får mit pigehjerte til at smelte. Kombineret giver det en chic cocktail, der er perfekt til sommerens selskaber på verandaen.


Som jeg forleden nævnte på Instagram (@blueberrytales), har Mikkel og jeg talt en del om det at følge vores drømme og ikke lade frygten påvirke vores dømmekraft. Da vi flyttede fra København her i foråret, flyttede vi ikke blot væk fra vores daværende jobs og fremtidige karrieremuligheder, men også fra vores venner og alt det, som gennem de sidste ti år var blevet vores hjem. Vi frygtede, at distancen ville ødelægge vores venskaber, og at vi ikke ville føle os rigtig hjemme et nyt sted. Sådan er det heldigvis ikke endt. I stedet har vi været værter for flere middage og brugt mere tid sammen med venner og familie, end vi nogensinde har gjort i København. I samarbejde med det sødeste vennepar, som også bor i Svendborg, har vi endda opfundet et koncept, som vi kalder for ’Grill & Tonic’; Dybest set er det bare en undskyldning for at hænge ud, spise lækker mad og tale natten lang med en drink hånden. Skål!

Og jeg er vild med mixologi. Kunsten og håndværket at mixe cocktails fascinerer mig. Vores barskab afspejler dog ikke helt min fascination. Jeg har sjældent et stort udvalg af ingredienser liggende til at kreere avancerede cocktails. Som i alle andre aspekter af mit liv, bestræber jeg mig på at indrette mig minimalistisk, og kun omgive mig med ting, som jeg virkelig elsker. Lidt men bedre. Her tænker jeg ikke på minimalisme i dets æstetiske betydning, men som en livsstil. Netop derfor kan jeg godt lide ideen om en simpel og festlig cocktail, som jeg kan kreere med nogle få ingredienser, som jeg alligevel ville købe til madlavningen.

Inden jeg springer til opskriften, vil jeg gerne sige en stor tak til vores venner fra Læsk for at sponsorere nogle flasker af deres vildt lækre, økologiske kombucha til denne opskrift. Tjek deres webside for mere information om kombucha, og hvor deres produkter forhandles.

Gin, kombucha & rabarber sommer cocktail

(Giver to cocktails)

Ingredienser

TIL RABARBERSIRUP

400 gram rabarber
250 gram rørsukker
250 ml vand
1 teskefuld rosenpeber, let knust
2 teskefulde friskpresset citronsaft

TIL COCKTAILEN

5 cl gin
10 cl hyldeblomst-kombucha
1 spiseskefuld rabarbersirup
Rosenpeber
Isterninger

Fremgangsmåde

TIL RABARBERSIRUP

 1. Forbered rabarberstilkene; kasser bladene, rens stilkene og skær dem ud i 1 cm lange stykker.
 2. Læg rabarberstykkerne sammen med de resterende ingredienser i en lille gryde og bring det i kog. Lad det simre under låg i 20 minutter. Tag gryden af varmen og lad det stå i yderligere 10 minutter.
 3. Hæld rabarbersiruppen gennem en sigte – brug bagsiden af spiseske til at presse det sidste saft ud af rabarberne. Brug en tragt til at hælde siruppen på en steriliseret glasflaske.
 4. Siruppen holder sig i køleskabet i op til fire uger.

TIL COCKTAILEN

 1. Bland gin, kombucha og rabarbersirup sammen med et par isterninger i en cocktail shaker. Det hele røres sammen og sies ned i to cocktailglas.
 2. Pynt med rosenpeberkorn.

Gin & Kombucha with rhubarb syrup
cocktail preperations
Gin & Kombucha with rhubarb syrup

No Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.